U matematici postoji jedan poseban broj, tajnovit, utkan u samu srž zakonitosti svemira, toliko poseban da čak ima svoj dan!
14. ožujka je dan broja Pi!
Broj Pi (označavamo ga grčkim slovom π) predstavlja omjer opsega i promjera kružnice. Njegova vrijednost zaokružena na dvije decimale iznosi 3.14. Zato se baš datum 14. 3 odredio kao dan broja Pi.
Pi ima izuzetno veliku primjenu u matematici i fizici. Pojavljuje se u puno važnih formula kao što su formule za površinu kruga i elipse, obujam kugle, valjka i stošca.
Tisućama godina, ni jedan broj nije toliko zaokupljao znatiželju matematičara kao broj Pi. No, ljepota i važnost broja Pi daleko prelaze okvire same matematike. Usko je povezan s valovima i ponašanjem atoma. Znanstvenici su otkrili kako je Pi utkan u samu srž našeg shvaćanja zakonitosti svemira.
NASA je na svojim stranicama objavila zanimljiv članak – 18 načina na koje NASA upotrebljava broj Pi.
Broj Pi otkrili su Babilonci prije više od 4000 godina. Slavni matematičar Arhimed, koji je živio od 287 do 212. godine  prije Krista, prvi je točno procijenio vrijednost broja Pi. Pojavom računala počeli su se obarati rekordi. Godine 1949. računalo ENIAC izračunalo 2037 znamenki broja Pi, a krajem 80-tih broj znamenki premašio je milijardu!! Broj Pi ima beskonačno mnogo znamenki, tako da se i danas nastavlja obaranje rekorda u izračunavanju sve većeg broja znamenki., Danas je već poznato više od 50 trilijuna znamenki!!! Do tog nevjerojatno velikog broja znamenki došao je Timothy Mullican koristeći računalo koje je te znamenke računalo punih 303 dana!
ZANIMLJIVOSTI
Jedna od zanimljivosti je da je upravo dan broja Pi, 14. ožujka,  ujedno i rođendan velikog fizičara Alberta Einsteina.
Zato se na taj dan u mnogim zemljama, posebno u SAD-u, u sklopu proslave Dana broja Pi organiziraju natjecanja u kojima se sudionici pokušavaju što bolje prerušiti u Alberta Einsteina.
Same proslave broja Pi su vrlo zabavne, najpoznatija je tradicija pečenja pita. Na dan broja Pi u Americi se pojede veliki broj pita.  Pite su došle u vezu s brojem Pi kad je jedan fizičar otkrio da ako se broj Pi u obliku 3.14 pročita naopačke, 3.14 postane riječ PIE (engl. pita).
Broj Pi je mnogima zanimljiv upravo zato što je iracionalan, što znači da ima beskonačno mnogo znamenki koje se ne ponavljaju pravilno. Mnogima je veliki izazov zapamtiti što veći broj znamenki broja Pi. Zapravo, pamćenje broja Pi se pretvorilo u pravo natjecanje, čak (kao i u svakom sportu) postoji svjetska lista najbolje rangiranih!
Trenutni rekord iz 2006. drži Akira Haraguchi iz Japana koji je uspio zapamtiti 100000 znamenki broja Pi i tako ušao u Guinnessovu knjigu rekorda. Za taj pothvat, Akira Haraguchi se pripremao dugi niz godina i uspio izrecitirati bez greške (u prisustvu komisije) 100000 znamenki broja Pi u 16 sati! U tih 16 sati imao je pauzu od dva sata za jelo i toalet. Naravno, nakon pauze morao je nastaviti točno tamo gdje je stao.
Ljudi su se brojem Pi bavili više od 4000 godina, a kako su se oko njega uvijek zapletale i pomalo misteriozne priče, često se Pi našao u filmovima, knjigama, serijama… tako ga je Hitchcock upotrijebio kao tajnu šifru u svom filmu, a Spock se pomoću njega uspješno obračunao sa zlim računalom u Zvjezdanim stazama.
Legenda kaže da je slavni matematičar Arhimed toliko bio zadubljen u proučavanje broja Pi da nije ni primijetio da su njegov grad okupirali rimski vojnici.
Broj Pi je zadivio i brojne umjetnike, proučavao ga je i veliki Leonardo da Vinci, a i slavni Salvador Dali koji je jako volio broj Pi te ga je utkao u svoju umjetnost.
Pi je tako uspio zaintrigirati matematičare, fizičare, pisce, slikare, glazbenike, lovce na Guinnessa i mnoge druge… i naravno, slavnog gospodina Spocka.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Additional information