VJERONAUČNA OLIMPIJADA 2018. – DRŽAVNO/MEĐUBISKUPIJSKO NATJECANJE

U srijedu, 25. travnja 2018. godine na blagdan sv. Marka, u Livnu je održana Vjeronaučna olimpijada 2018., natjecanje iz vjeronauka s temom "Kršćani na putu dijaloga". U slijedu ovogodišnjih natjecanja iz vjeronauka,  ovo je nastavak nakon već održanog natjecanja na školskoj, međuškolskoj i županijskoj razini.

Natjecanje iz poznavanja vjeronaučnih sadržaja uz dodatnu građu koju je pripremio dr.sc. Antun Japundžić, svećenik Đakovačko-osječke biskupije, održano je u Livnu u Osnovnoj školi Fra Lovro Karaula.

Sudjelovalo je 16 osnovnih škola i 2 srednje škole iz Bosne i Hercegovine. Sudjelovale su škole koje su prošle kriterije na Međužupanijskom/biskupijskom natjecanju održanom u Visokom i Mostaru: naša škola OŠ Vladimira Nazora – Odžak, OŠ Fra Lovro Karaula – Livno s dvije ekipe, OŠ Fra Didaka Buntića iz Čitluka, OŠ Sovići – Grude, OŠ Dubravica – Vitez s dvije ekipe, Prva osnovna škola Bugojno, OŠ Fra Grge Martića - Ozimica, OŠ Petra Bakule Mostar - dvije ekipe, , KŠC Sv. Josip Sarajevo - osnovna škola, KŠC Sv. Franjo Tuzla – osnovna škola, OŠ Kočerin, OŠ Ivana Mažuranića Tomislavgrad, OŠ Ivana Gundulića Mostar te KŠC don Bosco Žepče – srednja škola i SŠ Orašje.

Nakon prijave i upisa krenuli smo svi zajedno ulicama Livna prema župnoj crkvi u kojoj smo slavili Euharistiju. Euharistijsko slavlje je predslavio biskup mostarsko-duvanjski, dr. Ratko Perić. Nakon euharistijskog slavlja biskup Ratko je otvorio natjecanje, nakon čega su prozvane ekipe raspoređene u učionicama i time je započeo  prvi dio natjecanja gdje su znanje pokazali ekipno svi učenici. Slijedio je drugi dio pismeni test gdje su učenici pojedinačno rješavali test.

U kategoriji osnovnih škola uvjerljivo su vodili i osvojili 1. mjesto  učenici Prve osnovne škole u Bugojnu s mentoricom s. Ivankom Mihaljević, ŠSF. Drugo mjesto u ovoj kategoriji osvojila je ekipa OŠ Fra Didaka Buntića iz Čitluka s mentorom Željkom Bušićem, a treće mjesto pripalo je OŠ Sovići Grude s vjeroučiteljicom Ivanom Vlašić. U kategoriji srednjih škola 1. mjesto osvojila je ekipa KŠC don Bosco iz Žepča s mentoricom s. Mirjam Ramljak, a drugo mjesto pripalo je ekipi SŠ Orašje s mentorom Jozom Jezerčićem.

Ekipa naše škole je na kraju zauzela dvanaesto mjesto, što je jako dobar rezultat i ovim putem im još jednom čestitamo. Ekipu su činili: Ana-Marija Pušeljić, Matea Jelušić, Ana Katarina Andačić, Josipa Filipović i zamjena Mario Antunović. Mentor ekipe je vjeroučitelj Stjepan Mostarac.

s.m.