SVEHRVATSKI EKOLOŠKI KVIZ LIJEPA NAŠA

Ekološki kviz „Lijepa Naša“ održao se na svehrvatskoj razini od 4. do 6. svibnja 2018. godine u Zagrebu, u Hotelu „I“. Predstavnici naše škole predstavili su našu županiju s temom: „Turistički potencijali Županije Posavske“.

 

 

Već 26 godina zaredom, učenici osnovnih i srednjih Ekoškola iz Republike Hrvatske natjecali su se u znanju iz nekoliko školskih predmeta koji svojim gradivom zaokružuju sadržaje iz područja zaštite prirode i okoliša (ekologije). Od 1998. s njima se ravnopravno natječu učenici iz BiH, škole po hrvatskom planu i programu, a od 2008. i učenici iz hrvatskih škola/odjeljenja iz Vojvodine. Ovo je natjecanje u izvannastavnim aktivnostima, koje osim gradiva iz predmeta geografije, prirode, biologije i kemije, uključuje prikaz konkretnih aktivnosti i promišljanja o prirodnim, kulturnim i civilizacijskim vrijednostima, te razvitku odgovornosti i pozitivnog stava prema okruženju u kojem živimo.

Na kvizu su sudjelovale 52 osnovne i srednje škole te 10 hrvatskih škola iz BiH i 5 hrvatskih škola/odjeljenja iz Vojvodine. U petak, 4. svibnja, nakon dolaska svih sudionika uslijedilo je svečano otvorenje natjecanja. Subota je bila organizirana za natjecateljski dio. U 9 sati je počeo pismeni dio natjecanja, dok su poslijepodne učenici prezentirali svoje teme koje su radili zajedno sa svojim mentorima. Naša škola se uspješno predstavila s temom: „Turistički potencijali Županije Posavske“, u kojoj su pokušali predočiti sve prednosti i nedostatke za razvitak turizma u našoj županiji. Nedjeljom su pet prvoplasiranih ekipa sudjelovale na usmenom ispitu te je nakon pismenog dijela, prezentacije istraživačkog rada i usmenog dijela natjecanja prvo mjesto osvojila ekipa Osnovne škole Šime Budinića iz Zadra u kategoriji osnovnih škola, odnosno Srednja škola Mate Balote iz Poreča u kategoriji srednjih škola.

Naša škola je na kraju zauzela 31. mjesto, no ipak su uspjeli u svom naumu, uspješno su predstavili našu županiju i njene turističke potencijale. Čestitamo našim učenicima: Franji Marinoviću (6. r.), Matei Stanić (7. r.), Mariji Lujić        (8. r.), Martini Pačak (9. r.), njihovim glavnim mentorima, nastavnici Janji Radić i nastavniku Zenaidinu Bećirbašiću, pomoćnicima u razradi teme nastavnici Žaklini Pirkl Ivanković i nastavniku Stjepanu Mostarcu, koji je vodio djecu u Zagreb i hvala im na njihovom nesebičnom trudu i zalaganju.


(s.m./eko.lijepa-nasa.hr)