PET ČIMBENIKA KOJI OTKRIVAJU DIJETE NASILNIKA

U kući mali anđeo, a u školi glavni nasilnik? I to je moguće!


Roditelju je teško povjerovati da bi njegovo dijete moglo biti nasilno prema drugoj djeci. Obavijesti li vas učitelj ili pedagog o neprimjerenom ponašanju vašeg anđelčića, vjerojatno ćete se naći u nevjerici i bit ćete povrijeđeni. Koji znakovi vam mogu ukazivati da se vaše dijete neprimjereno ponaša prema svojim vršnjacima? Iako dijete kod kuće ničim ne pokazuje probleme u ponašanju, izvan nje u okruženju vršnjaka može imati poteškoća sa samokontrolom i agresivnim ponašanjem. No, agresivno ponašanje ne uključuje samo primjenu sile, nego i psihičko maltretiranje.
Primijetite li pretjerane ili prenaglašene reakcije u sljedećim situacijama, reagirajte na vrijeme i razgovarajte s njim kako biste spriječili ozbiljnije poteškoće u kasnijoj dobi.

Moć i kontrola
Agresija je često posljedica osjećaja nemoći, nesigurnosti i osjećaja manje vrijednosti.
Navedene osjećaje  primijetit ćete kroz način komunikacije djeteta  s drugima i s vama.
Ako svaki savjet doživljava kao kritiku, ako prečesto kritizira druge ili prebacuje krivnju sa sebe na sve ostale, to bi moglo biti crveno svjetlo za dijete koje osjeća manjak kontrole, a moglo bi ga nadomjestiti uporabom fizičke sile.

Nedostatak suosjećanja
Empatija i osjećaj za druge razvijaju se u djetinjstvu. Dijete koje je sklono zadirkivanju, izazivanju ili maltretiranju drugih nije svjesno kako se taj drugi osjeća.
Stoga roditelji i učitelji trebaju što više naglašavati djeci osjećaj «u tuđoj koži», ukazivati im na njihovu odgovornost za druge i njihove osjećaje. Primijetite li da je vaše dijete bezobzirno prema ostalima, razgovarajte s njim o tome, predočite mu kako bi se osjećalo na mjestu neke osobe prema kojoj se neprimjereno ponašalo.

Situacija kod kuće
Dijete uči ono što doživljava. Ako su roditelji skloni rješavanju problema svađom i prepirkom, dijete će se osjećati frustrirano, nesigurno i ljuto, a te će osjećaje morati na neki način pokazati. Najčešće će to učiniti na  način da se iskale na slabijima od sebe. Ako je dijete bilo prisutno razmirici između vas i partnera, pokušajte mu objasniti da to nije način rješavanja problema i da to nije nešto što ste vi htjeli.

Dokazivanje
Djeca traže svoje mjesto pod suncem. U ranoj dobi socijalni status u društvu djeci je iznimno važan. On se dokazuje i stječe na razne načine. No, djeca ga  mogu stjecati i na štetu drugih. Kako bi stekli status vođe, skloni su druge potčinjavati svojim «pravilima» i izlagati ih izrugivanju ako ih ne poštuju. To se osobito često događa kod djevojčica, koje nameću svoja pravila odijevanja, ponašanja, govora. Kako bi se osjećali važnima, moraju imati svoju «publiku», a kako bi je stekli, jednostavno vrijeđaju one koji su drukčiji od njih kako bi ih prisilili da preuzmu njihov model ponašanja.

Društvene mreže
Činjenica je da djeca danas aktivno sudjeluju u socijalnim mrežama poput Facebooka i drugih načina komunikacije preko interneta. Djelomičan osjećaj anonimnosti, te moć i nemogućnost sankcija djeci daje hrabrost za razne neopravdane načine komunikacije. Pisanje negativnih stavova o drugima za njih je često oblik zabave, no s obzirom na brzinu kojom se šire informacije preko modernih medija, djeci koja su žrtve raznih natpisa i informacija itekako mogu naštetiti. Zato imajte pod nadzorom dijete koje često koristi računalo i obratite pozornost na stranice koje posjećuje.
Roditelji trebaju obratiti pozornost i na pretjerano gledanje televizije, osobito sadržaja koji nisu  namijenjeni djeci.
Veoma «opasno» je ako vaše dijete ima televizor i računalo u svojoj sobi gdje je mogućnost vaše kontrole minimalna, a pogotovo ako spava u sobi gdje su spomenuti uređaji.


Marica Jelušić, prof. pedagogije

Additional information